Skip to main content

Safareig de comunicació (VI)

Canvis en el consum de televisió. Ara que tenim la TDT instaurada i que comencem a veure l’oferta televisiva de les cadenes (els segons i tercers canals dels operadors habituals) queda clar que properament viurem canvis en el consum televisiu. I no ho dic perquè sigui molt interessant. Penso que si aquesta és l’oferta que ens donen pren força la idea guanyadora que preparen Apple i Google amb els seus serveis de TV de pagament. O dit d’altra manera, la possibilitat de veure estrenes de cinema i sèries previ pagament a través de les seves plataformes i a la pantalla de televisió. Dic això quan tinc greus dificultats per ordenar els canals de TDT de la meva televisió i recordar a quin número hi tinc memoritzat el que vull veure. Acostumats a la immediatesa de la xarxa d’Internet, sobta haver d’estar en un lloc concret a una hora concreta per veure un contingut (programa o sèrie….).

Els webs de les cadenes augmenten el trànsit. Ha costat, però finalment les cadenes televisives han dotat de continguts i de projecte els seus espais web. Evidentment, ha comportat un augment de trànsit dels seus llocs, tot i que bàsicament encara ho mirem des de la pantalla petita de l’ordinador. Per tant el consum de la televisió -tal i com l’hem entès fins ara- canvia i evoluciona. En aquest cas, “la nostra” ho fa forçat bé. Excel•lent la possibilitat de veure els seus continguts a l’Iphone a través de la seva aplicació de descarrega gratuïta. Interessant el que ja fa temps que tenim de TV3 a la Carta i serveis addicionals.

I les televisions locals què? Amb tots aquests canvis, què passarà amb les TDT locals tant públiques com privades? Veient la qualitat (?) de les grans, penso en la gran dificultat que tenen les petites. Enmig d’un marasme de canals et trobes uns canals locals que, veient els seus programes, t’adones de la dificultat que deuen tenir per tirar endavant. Seguint la tradició (COM Ràdio vs Catalunya Ràdio) tenim la XTVL (Xarxa de Televisions Locals) i Comunicàlia que ofereixen serveis per a aquestes cadenes. És veu que això de les televisions locals és cosa de les Diputacions. La veritat és que els operadors privats de canals locals de televisió ho veuen molt cru, els públics ja no ho sé. I ara quan tinguem la possibilitat de veure estrenes a través d’Apple i Google, què en farem de la festa major del barri? No sé si tindrem temps per a tot. S’acaba el mite de tenir empreses multicanal via ràdio, premsa, Internet i televisió…?