Skip to main content

Safareig de comunicació (IV)

Neutralitat de la xarxa i el projecte Xarxa Oberta. Sentim parlar aquests dies de la por que es perdi la neutralitat de la xarxa. S’han filtrat unes converses entre Verizon i Google (les dues empreses ho han desmentit) on parlaven de la possibilitat de donar prioritats a uns bits d’informació enfront d’altres. És a dir: que l’operador podria donar prioritat a una informació davant d’una altra, la de Google davant d’una altra empresa, per exemple. A Europa la comissaria de Societat de la Informació, Neelie Kroes, ha obert una consulta pública per acabar a finals d’any de determinar una directiva que uneixi els estats membres. A casa nostra però, la darrera retallada del govern ha paralitzat un dels projectes més interessants que teníem: Xarxa Oberta (la creació d’un operador neutre de telecomunicacions). Un projecte que havia aconseguit el suport de més de 200.000 empreses, col·legis professionals, universitats i associacions empresarials. Ens havia de permetre agafar impuls en telemedicina, educació i fomentar l’equilibri territorial. A can Telefònica deuen estar contents perquè diuen que els feia por que el projecte no s’estengués a d’altres comunitats autònomes.

El llibre electrònic (e-book). Moda o canvi de paradigma? Fa un parell d’anys van començar a popularitzar-se dispositius per llegir llibres electrònics. Aparells que provenien d’empreses del sector electrònic o els que les mateixes editorials o distribuïdores van intentar implantar (Leqtor, Kindle). Amb l’arribada de l’Ipad sembla que aquest mercat es revoluciona. Ja no és tant important el dispositiu lector (que l’està guanyant clarament Apple i ben aviat diuen que ho faran els dispositius que funcionen amb Android) com si qui té el mercat: Amazon, Ibooks (de moment pels EUA). En definitiva que entrem en un altre era en el consum de llibres i per extensió de revistes (excepcional Wired per Ipad)…. Ara fa un mesos els grans del sector (Grup Planeta, Grup Random House, Grup Santillana, Grup 62…) van obrir (sense massa encert) Libranda per distribuir llibres electrònics del seu fons editorial. Per tant un sector que es mou, que obre oportunitats (més pels petits que pels grans) malgrat les veus romàntiques que creuen que en el llibre no passarà el que ja ha succeït a la música o a la fotografia. Fins i tot Negroponte s’atreveix a posar una data de la desaparició massiva del llibre físic: “It’s happening. It not happening in 10 years. It’s happening in 5 years”. Quin paper jugaran les editorials catalanes? I els editors i escriptors? Moments de canvis i d’oportunitats. No sé què faran en tot això els grans grups editors catalans? I els dels mitjans de comunicació?

Article publicat a Naciodigital.cat