Skip to main content

M’ha arribat a les mans el llibre La trama contra Catalunya de l’Hèctor López Bofill. El llibre intenta ser una aproximació als interessos econòmics per a continuar la relació Catalunya Espanya dels darrers 300 anys però especialment d’ençà del franquisme. D’entre els personatges que hi surten: Brufau, Alemany, Rodés, Lara, Conde de Godó.. de la part empresarial, i Nadal, Maragall, Duran i Lleida em sorprèn el paper estratègic que l’autor dona a Narcís Serra.

La trama contra Catalunya
La trama contra Catalunya

El polític català que va arribar a ser vice president del govern Espanyol amb Felipe González. Home culte i fi que va passar per la Diputació de Barcelona de Samaranch, l’Ajuntament de Barcelona de Porcioles, conseller de la Generalitat de Catalunya en el govern provisional de Tarradellas, despatx i càrrec a La Cambra de Comerç de Barcelona, despatx propi amb Miquel Roca per a saltar ja a la política espanyola a llocs tant diversos com ministre de defensa…Va haver de plegar per l’espionatge i la mala gestió del CESID.  Bé en tot cas m’han quedat ganes de saber més coses d’un dels personatges que més han participat en definir un marc de relacions entre Catalunya i Espanya i que a més no ho han fet des de la màxima visibilitat sinó movent els fils des del silenci. Malgrat tot el fi de Narcís Serra al capdavant de Catalunya Caixa i la seva presència al Parlament per a donar comptes de la fi de l’entitat financera ja deixa entreveure un personatge complex i un xic cínic.

Del llibre en general destacar-ne una certa visió històrica, dir les coses pel seu nom i entenc que un primer pas per a futurs treballs. Dit d’altra manera continuo preferint l’Héctor López Bofill poeta.